Hur tar man en skola från instabilitet och hög personalomsättning till en trygg, fungerande verksamhet? Det kan rektorerna Sara Hanny och Christer Gustafsson svara på efter sina insatser på Vittra Adolfsberg. På Skolforumdagen delar de med sig av sina erfarenheter och konkreta verktyg för att skapa en långsiktigt hållbar skolförändring.
– Vi visste att vi tog oss an en stor utmaning, men det var nog tur att vi inte förstod exakt hur omfattande den var. Annars hade vi kanske tvekat, säger Sara Hanny.
När Sara och Christer kom till Vittra Adolfsberg 2019 mötte de en skola med hög frånvaro, brist på rutiner och en personalstyrka som genomgått flera ledarskapsbyten på kort tid.
– Det fanns energi och engagemang men det fanns i stort sett ingenting när det kom till strukturer och rutiner. Varje klassrum var som en egen skola, säger Christer Gustafsson.
Frånvaron var också alldeles för hög. Nära hälften av alla elever hade över 20 procent frånvaro. Resultaten såg dock ganska bra ut, för en skola i ett utsatt område. Men skenet bedrog.
– Idag är meritvärdena korrekta. Det var de inte tidigare. Det fanns inte någon samstämmighet mellan resultaten i de nationella proven och betygen, förklarar Sara Hanny.
I stället för att snabbt genomdriva ytliga åtgärder valde de att bygga förändringen från grunden. Det har lyft skolan på flera sätt. Förtroendet mellan lärare och rektorer, mellan elever och lärare samt i elevernas närvaro och måluppfyllelse.
Från brandsläckning till långsiktig förändring
För att kunna skapa en stabil skola började de med att kartlägga verksamheten och involvera personalen i analysen av vad som fungerade och vad som saknades. Tre centrala delar i deras arbete var:
- Struktur och rutiner – Att bygga gemensamma arbetssätt för undervisning, elevhälsa och ordningsregler.
- Delaktighet och transparens – Att involvera personalen i beslutsprocesser för att skapa förtroende och kontinuitet.
- Systematiskt kvalitetsarbete – Att se till att varje förändring var långsiktig och baserad på forskning och beprövad erfarenhet.
– Många skolor fastnar i brandsläckningsåtgärder utan att ta tag i de underliggande problemen. Vi fokuserade på att skapa ett systematiskt arbetssätt där vi inte bara hanterade akuta problem, utan också byggde för framtiden, säger Christer Gustafsson.
Tydliga resultat och ökad trygghet
Effekterna av arbetet blev tydliga. Hög frånvaro och personalomsättning ersattes av stabilitet och långsiktighet. Elevfrånvaron, som tidigare var väldigt hög, sjönk avsevärt och elevernas ämneskunskaper har ökat.
– Vi har gått från en skola där elever och personal inte trodde på ledningen till en skola där alla känner sig delaktiga och ansvariga. Det är en förändring som tar tid, men som ger resultat, säger Sara Hanny.
Från teori till praktik
I sin föreläsning delar Sara och Christer med sig av de viktigaste insikterna från sin resa. De ger konkreta exempel på hur skolledare kan skapa förändring i sin egen verksamhet genom strukturerade arbetsmetoder och strategisk ledning.
– Vårt viktigaste budskap är att man ska ha ett gediget systematiskt kvalitetsarbete, analys, delaktighet, transparens och att göra det praktiknära. Lärarna ska förstå vad vi analyserar, det är undervisningen, det läraren gör, säger Christer Gustafsson.
Sara Hannys och Christer Gustafssons föreläsning Att vända en skola är en del av kompetensutvecklingseventet Skolforumdagen. Läs mer om det här.