Publicerad: 2024-11-26
Text: Gunnar Rensfeldt
Bild: Rikstens skola
På Rikstens skola har man tagit läslovet på allvar. Liksom många andra skolor som berättat om sitt läsfrämjande arbete i sina tävlingsbidrag till Bokpiñatan är det en tävling som står för motivationen, men Rikstens skola har tagit det ett par steg längre.
Läs också om de hedersomnämnda bidragen här.
– Vi blev helt lyriska när jag läste upp mailet för arbetslaget, berättar Wilma Odenberg som är lärare på Rikstens skola i Botkyrka.
Bokpiñatan är en tävling och lässatsning som arrangeras av BTJ. I tävlingen kan svenska skolor delta genom att berätta om sitt läsfrämjande arbete. Bokpiñatans andra omgång 2024 fick in bidrag från hundratals skolor som alla höll tummarna för att få vinna det fina priset, böcker till ett värde om 25 000 kronor till skolans bibliotek.
– Den här vinsten kommer att höja intresset hos alla, både elever och lärare, för våra läsaktiviteter, säger Wilma Odenberg.
BTJ sköter litteraturinköpen till bibliotek på ett stort antal skolor. Erfarna bibliotekarier sköter urvalet, då de har lång erfarenhet av att se till att skolor i olika årskurser har ett aktuellt mediebestånd av skön- och facklitteratur som är anpassat till elevernas behov, antal och förutsättningar. Det är denna service som den vinnande skolan får till ett sammanlagt värde på 25 000 kronor. Och nu är det Rikstens skolas tur.
Juryns motivering
Rikstens skola har kombinerat läslovets läsfrämjande ambitioner med den kusliga stämningen kring halloween och allhelgonadagen. Med en iögonfallande kreativitet utnyttjas digitala resurser för att locka till ökad läsmängd på ett sätt som involverar både elever och pedagoger. För ett nytänkande grepp som ökar både läsmängd och läslust tilldelas Rikstens skola Bokpiñatans pris i andra omgången 2024.
– Vi har elever som tycker om att tävla och vi tyckte att om de ska tävla om något så får det bli läsning. Min lärarkollega Matilda Granelli fick idén efter att hon deltagit i en Read-A-Thon, där man tävlar om att läsa mycket. Det vi först adderade var att eleverna fick läsa för att utveckla en Pokemon, det utvecklades i
år till spökhuset, berättar Wilma Odenberg.
Läs dig ut ur det digitala spökhuset
Inför läslovet introducerade Rikstens skola utmaningen Spökhuset för 200 elever i årskurs 2,3 och 8. Under november tävlade blandade lag med elever från de olika åldersgrupperna. Lagen ska ta sig ut ur ett spökhus som skapats som ett digitalt spel.
– Barnen är väldigt engagerade, de undrar om spökhuset finns och om vi ska åka dit. ”är vi inlåsta på riktigt?” har de frågat, berättar Wilma Odenberg, lärare på Rikstens skola.
Om Bokpiñatan
Vi på BTJ brinner för läsning och vill att alla Sveriges elever ska bli läsande personer. Vår lässatsning Bokpiñatan riktar sig till skolor i Sverige som antingen jobbar med läsfrämjande projekt, eller som står i startgroparna för att göra en läsfrämjande satsning. Bokpiñatan är en pågående lässatsning med tävlingar två gånger om året. Förra gången vann Hökerums skola i Ulricehamn.