Går det att arbeta med elevernas hälsa så att de får bättre möjligheter att klara skolan redan innan några problem har identifierats? Ja, genom att arbeta med främjande elevhälsa, menar skolöverläkare Kristina Bähr, som är en av föreläsarna på årets Skolforumdagen.
– Jag har jobbat i skolans värld i över 20 år nu och fokus har hela tiden varit på just främjande elevhälsa, säger Kristina Bähr, som är specialist i barn- och ungdomsmedicin, driver ”Hjärnpodden” och arbetar som coach i ledarskap.
Hon är en av föreläsarna på Skolforumdagen. Kristinas föreläsning Främjande elevhälsa tar sikte på något annat än det som elevhälsan ofta fokuserar på – förebyggande arbete och åtgärder. I stället handlar främjande elevhälsa om planerade insatser som ska nå alla elever för att de ska klara skolan.
– Jag tycker vi har hållit på alldeles för mycket med åtgärder och med vad man kan kalla förebyggande arbete, sådant som vi gör när vi redan har identifierat problem som uppstått för eleverna, säger Kristina Bähr.
Handlar om att ställa rätt frågor
Bakom sig har Kristina flera års erfarenhet som skolöverläkare för gymnasieverksamheten inom Academedia som medicinskt ansvarig för Vittraskolorna och som skolläkare och barnläkare.
– Främjande elevhälsa handlar att ställa frågor som ”Vad ska vi göra?”, ”Vad är det vi vuxna ska utstråla?”, ”Vad är det vi ska planera?”
Främjande elevhälsa kan vara att träna eleverna i att möta motgångar. Kristina tar upp skillnaden för elever som fått lära sig hur kroppen reagerar på att prata inför publik och hur man kan reagera på den stress som kan uppstå.
– Vad händer i kroppen när vi ska hålla en presentation? Man blir muntorr, får handsvett, snubblar på orden och svårt att tänka. Man kan lära sig att det inte är ångest utan en stressreaktion som man kan träna bort. Om man inte får den informationen som en främjande insats kommer några elever inte att klara presentationen.
Aha-upplevelser
Ett annat exempel som Kristina ger är att det ska vara tydligt för barnen redan första skoldagen vad de vuxna ska erbjuda dem. Det är ett av flera konkreta råd som hon har fyllt sin föreläsning med. Den har hon förfinat under många år som föreläsare inom skolan. Reaktionerna från de som hör henne brukar vittna om ett utbrett behov.
– De som lyssnat brukar komma fram och berätta om olika aha-upplevelser. ”Då kanske vi behöver omorganisera oss lite” eller ”aha, skulle man kunna jobba så?”
Kristina Bährs föreläsning Främjande elevhälsa är en del av kompetensutvecklingseventet Skolforumdagen. Läs mer om det här.
Foto: Satu Knape