Menyikon Meny
Pil bakåt Tillbaka
Läsfrämjande 2 min läsning

Hur läsning främjar inlärning

Publicerad: 2024-11-11
Text: Ella Rissle
Bild: BTJ

Genom regelbunden läsning utvecklas och underhålls språkfärdigheter, kognitiv förmåga och kritiskt tänkande, vilket alla är viktiga byggstenar för lärandet. Barn och unga som läser blir inte bara bättre på att läsa eller att prestera i språkämnen, utan förbättrar sin prestation i skolan genomgående och i en rad olika ämnen. Läsning främjar inlärning på ett flertal olika sätt.

Elevers språkförmåga och läsförståelse förbättras genom regelbunden läsning. Genom att läsa olika typer av texter möter elever nya ord och begrepp, lär sig att känna igen olika språkliga mönster och grammatiska strukturer. Det här förbättrar deras förmåga att uttrycka sig själva i tal och skrift, och en välutvecklad språkförmåga är en grundläggande förutsättning för att kunna göra sig förstådd och förstå andra. 

Läsningens roll i utvecklingen av emotionell intelligens och kritiskt tänkande
Läsning bidrar också till att stärka det kritiska tänkandet. När elever läser lär de sig att tolka, analysera och dra slutsatser av den information som presenteras. Det tränar förmågan att utvärdera och ifrågasätta, vilket är en viktig egenskap i vårt alltmer informationsrika samhälle. Läsning ger också tillgång till olika perspektiv som man annars inte skulle kunna ta del av, vilket möjliggör att kunna reflektera över och jämföra information för att kunna tänka kritiskt och ta egna beslut.
 

Genom att ta del av olika perspektiv genom läsning utvecklas inte bara det kritiska tänkandet, utan även barns och ungas emotionella intelligens. Skönlitterära texter erbjuder insikt i en annan människas tankar och känslor, oavsett om de är påhittade eller verkliga, vilket tränar den empatiska förmågan. Förmågan att sätta sig in i en annan människas situation är värdefull för det sociala samspelet, både i och utanför klassrummet, då kan barnen oftare förstå andra människors känslor bättre och tolka sociala signaler.

Konsten att hålla koncentrationen i en digital tid
I en tid där digitala medier snabbt kan distrahera oss från att fokusera har läsning visat sig vara ett utmärkt sätt att träna hjärnan i att behålla koncentrationen under längre perioder. Genom att regelbundet läsa längre texter får elever öva på att följa en historia, resonemang eller argumentation utan avbrott, vilket utvecklar och underhåller förmågan att fokusera. Koncentrationsförmåga är ett värdefullt verktyg för att lyckas med skoluppgifter som kräver uppmärksamhet och tålamod.
 

Sammanfattningsvis spelar läsning en avgörande roll i att främja elevers inlärning. Genom att utveckla språkförmågan, stärka kritiskt tänkande, öka koncentrationsförmågan och förbättra den emotionella intelligensen ger läsning elever verktyg för att lyckas. Det är därför viktigt att barn och unga uppmuntras till läsning som en daglig aktivitet. Starka läsare står bättre rustade för framtida lärande.

(skapa ett konto eller logga in för att ta del av mer kunskap om läsning och utbildning i bokutdrag och korta videoklipp eller hitta boktips i vår tjänst Hitta böcker!)

© 2025, BTJ SVERIGE AB