Menyikon Meny
Pil bakåt Tillbaka
Läsfrämjande 2 min läsning

Poesi som läsfrämjande verktyg

Poesi är ett ypperligt verktyg för att främja läsning och hjälpa barn och unga att utveckla en kärlek till språk och litteratur. Poesins rytm, mångfald och kreativa potential gör den till ett kraftfullt hjälpmedel i läsutvecklingen.

Genom att integrera poesi i dagliga aktiviteter, uppmuntra eget skrivande och skapa positiva och engagerande läsupplevelser kan vi ge eleverna i skolan en stark grund för deras framtida läs- och skrivfärdigheter.  

Fördelarna med att arbeta med poesi är många. Det finns ofta en naturlig rytm och musikalitet som kan göra språket mer tilltalande. Denna rytmiska kvalitet hjälper barn att utveckla en känsla för språkljud, vilket är grundläggande för läsförmågan. Många dikter använder figurativt språk, metaforer och liknelser, vilket exponerar läsaren för ett brett spektrum av ord och uttryck. Detta understödjer förmågan att förstå och använda nya begrepp och ökar ordförrådet. 

Den fria formen kan uppmuntra till att tänka utanför boxen och utforska språket ur andra perspektiv. Dikter kan också underlätta att utforska känslor och erfarenheter på ett annat sätt, vilket kan hjälpa barn att förstå och hantera sina egna känslor enklare.  

Några konkreta tips för att inkludera poesin i det läsfrämjande arbetet: 

  • Daglig lässtund: Läs en dikt om dagen tillsammans. Läs högt och diskutera vad dikterna handlar om. Detta skapar en vana och gör poesi till en naturlig del av vardagen. 
  • Uppmuntra till att skriva egna dikter. Ge dem enkla teman eller utgångspunkter, såsom “Mitt favoritdjur” eller “En dag i skolan”. Låt dem utforska och uttrycka sig fritt.
  • Använd låttexter för att introducera poesi på ett roligt och engagerande sätt. Både läsa och sedan lyssna på texten gemensamt. Vad handlar låten om?  
  • Kombinera dikter med bilder. Låt barnen rita bilder som representerar dikten de just läst eller skrivit. Detta kan hjälpa till att fördjupa deras förståelse och engagemang.
  • Arrangera poesi-evenemang där man kan dela sina dikter med andra. Detta skapar en gemenskapskänsla och gör läsningen till en social aktivitet, och kan inspirera fler att skriva och läsa poesi.  

 

Här följer några tips på diktsamlingar för barn och unga: 

Ljusligheter av Hanna Lundström, Schilts & Söderströms 2023, 3-6 år 

Ösregn och glitter av Hanna Granlund, Rabén och Sjögren 2023, 6-9 år 

Gärna ville jag vara ett träd av Barbro Lindgren, Rabén och Sjögren 2024, 6-9 år 

Samtidigt, inuti av Mårten Melin, Rabén och Sjögren 2022, 9-12 år 

Utan att du vet av Lena Sjöberg, Rabén och Sjögren 2023, 12-15 år 

Adaam av Adaam, Hegas 2024, 12-15 år 

 

© 2024, BTJ SVERIGE AB