Publicerad: 2024-10-04
Text: Sofia Malmberg
Bild: BTJ
Trots regeringens satsningar kan läslust inte forceras fram. Med rätt metoder och en stark läskultur kan vi skapa ett genuint intresse för läsning och hjälpa eleverna att utveckla sin läsförmåga.
Läslust är en fantastisk känsla, men den kan bara uppstå om man har tillräckligt goda läsfärdigheter. Läsning kan jämföras med att spela fotboll. För att njuta av spelet behöver man lära sig grunderna och få möjlighet att träna. Om en elev saknar självförtroende när det gäller läsning behöver de tid och stöd för att utvecklas. Det blir inte automatiskt roligt bara för att någon säger att det är det – både i fotboll och i läsning krävs många timmars övning innan man kan känna sig trygg och självsäker.
Larmrapporter
Under det senaste året har vi hört många larmrapporter om att elevers läsförmåga försämras. För att möta denna utmaning satsar regeringen nu på flera insatser, som att stärka lärarnas undervisning, införa bemannade skolbibliotek och tillhandahålla statsbidrag för att skolorna ska kunna köpa in fler böcker. Läsning är avgörande för att eleverna ska lyckas i skolan, och vi vill så gärna att de också ska känna glädje i läsningen.
Många är ovana vid att läsa
I en perfekt värld skulle alla elever ha en naturlig hunger för läsning, och vårt arbete skulle bestå i att erbjuda dem inspirerande böcker som tar dem till nya höjder. Men verkligheten ser ofta annorlunda ut. Många elever är ovana vid att läsa i större utsträckning, och särskilt bland pojkar finns en uppfattning om att läsning är något som främst tjejer ägnar sig åt. Det kräver mycket arbete att motivera elever till att läsa, och det är där skolbibliotekarien kan spela en avgörande roll.
Fokus på läsupplevelsen
Som skolbibliotekarie har jag själv erfarenhet av att driva läsprojekt där fokus låg på själva läsupplevelsen. I stället för att tävla om antal lästa sidor, lät vi elevernas fantasi och upplevelser stå i centrum. Jag tror att det gjorde läsningen mer givande för eleverna. Ibland blev jag också ombedd att hålla inspirerande bokprat för att ”skapa läslust”. Naturligtvis gjorde jag det, men för elever som känner sig otillräckliga när det kommer till läsning, kan vägen till läslust vara lång och svår. Att kräva att dessa elever ska känna glädje i läsningen på beställning är inte rimligt.
Skapa en läskultur
På vissa skolor har man förstått vikten av att skapa en läskultur. Där läser både lärare och elever varje dag, eftersom rektorn inser att god läsförmåga är nyckeln till framgång i skolan. Läsning ses som en självklar och värdefull aktivitet, och där trivs elever med att läsa, vilket ofta syns i deras skolresultat. På andra skolor betraktas läsning mer som en tillfällig aktivitet – kanske något man gör under ett läsprojekt, eftersom det anses ta upp tid från andra ämnen. Tyvärr är det ofta på dessa skolor som eleverna inte själva väljer att läsa, och det påverkar deras resultat negativt.
För att skapa en varaktig läslust behövs det rektorer som inser vikten av en stark läskultur och engagerade lärare och skolbibliotekarier som aktivt arbetar för att varje elev ska få den träning de behöver. Med rätt stöd kan vi skapa nyfikenhet, vilja att lära och en lust att läsa – något som gynnar eleverna både i skolan och i livet.