Skolforum är ett digitalt event för alla som arbetar inom skola. Genom att samla experter som lyfter de viktigaste och mest aktuella frågorna tar Skolforum ett helhetsgrepp om några av skolans mest angelägna frågor. Här kan du läsa om våra föreläsare och deras föreläsningar. Två av föreläsningarna är endast tillgängliga vid val av skräddarsytt event, de är markerade med (tillval) i rubriken.
Främjande elevhälsa
Kristina Bähr, specialistläkare barn- och ungdomsmedicin samt lärare
Om föreläsningen
Skollagens intention är att skolan främst ska arbeta främjande, därefter förebyggande och åtgärdande. Vad innebär de olika orden och vad krävs för att skapa främjande elevhälsoarbete? Hur behöver struktur, ledning och innehåll i elevhälsans arbete utformas?
Föreläsningen går igenom skolans uppdrag, viktiga definitioner, roller och ansvar, uppdraget att arbeta i elevhälsan, förslag på arbetssätt och exempel på främjande insats för psykisk hälsa.
Om Föreläsaren
Kristina Bähr är barnläkare och har arbetat med elevhälsa i över 20 år. I sitt arbete som skolöverläkare har Kristina fokuserat på att skapa förutsättningar för främjande insatser och har skrivit böckerna Psykisk hälsa i skolan (2020) och Resiliens i skolan (2022) som båda riktar sig till främjande insatser. Den senare innebär ett arbetssätt för att främja psykisk hälsa, välbefinnande och motståndskraft.
Skapa en läsande generation
Barbro Westlund, läsforskare och pedagog
Om föreläsningen
God läskunnighet är avgörande för att ta till sig kunskap, uppleva litteratur och utveckla kritiskt tänkande. Läsattityder påverkar hur ungdomar prioriterar sin fritid. För att möjliggöra högre studier och skapa en läsande generation krävs en tydlig samverkansmodell. Alla vuxna inom skola och läsfrämjande verksamhet, från lärare till bibliotekarier, behöver ta ett gemensamt ansvar för att stärka elevernas läsutveckling. Genom att dela kunskaper och erfarenheter kan läsengagemang spridas. Föreläsningen ger även forskningsbaserade modeller för samtal och undervisning i skola och hem.
Om föreläsaren
Barbro Westlund är filosofie doktor i didaktik och tidigare lektor i läs- och skrivutveckling vid Stockholms universitet. Utöver en bakgrund som lågstadielärare och lärarutbildare, har hon författat pedagogisk litteratur som vänder sig till såväl grundskolan som förskolan. Under åren har hon fått flera utmärkelser och priser. Senast tilldelades hon Läromedelsförfattarnas särskilda pris för sin förmåga att förmedla forskning kring läsinlärning- och läsförståelseteorier, som hon omsätter till konkreta undervisningsförslag, men också för sin betoning av varje människas rätt till kunskap.
PDV – Pågående dödligt våld
Lena Ljungdahl, säkerhetsutbildare och före detta polis
Om föreläsningen
Skolan är tyvärr inte fredad från våldshandlingar med stora konsekvenser, så kallat PDV (pågående dödligt våld i publik miljö). Skolan behöver ha beredskap för de situationer som kräver ett snabbt och korrekt agerande för att skydda elever och personal. Det krävs mental förberedelse och kunskap. Utöver det ska skolan jobba adekvat för att förebygga dessa händelser. Föreläsningen ger en inblick i detta arbete.
Om föreläsaren
Lena Ljungdahl är utbildad lärare, polis, förundersökningsledare och krisstödjare. Hon arbetar som säkerhetsspecialist med särskilt fokus på skolor. I den rollen hjälper hon sedan snart tio år myndigheter, kommuner, skolkoncerner och andra samhällsaktörer med det systematiska säkerhetsarbetet.
NPF-säkra skolan
Elinor Kennerö-Tonner, skolchef och tidigare rektor på Källbrinksskolan
Om föreläsningen
NPF-säkra skolan handlar om hur man skapar en tillgänglig skola, där varje elev utvecklas utifrån sina unika förutsättningar. Under flera år ledde Elinor arbetet med att NPF-säkra Källbrinksskolan i Huddinge, ett framgångsrikt arbete som fått ringar på vattnet runt om i Sverige. Hör henne berätta om resan mot en tillgänglig skola, med konkreta tips på organisationsnivå, såväl som klassrumsnivå.
Om föreläsaren
Elinor är verksam som skolchef inom Raoul Wallenbergskolan. Hon har sin bakgrund som lärare och skolledare, och brinner för att göra skillnad för varje enskild elev, varje dag. Elinor föreläser om tillgänglighet i skolan, om värdegrund och vikten av relationen som pedagogiskt verktyg.
Kommunikation och självledarskap
Lisa Ekström, före detta försäljningschef, kundtjänstchef SAS
Om föreläsningen
Arbetsglädje är inte något som bara ”händer” – det är något vi skapar tillsammans. Lisa delar sina tips på hur både ledare och medarbetare kan ta ansvar för att bygga en inkluderande och inspirerande arbetsmiljö där alla trivs och presterar. ”Hur vi agerar i motgångar visar vår sanna styrka” säger Lisa. Hon delar insikter och strategier för att behålla fokus och energi även i tuffa tider. Hennes verktyg hjälper er att möta utmaningar med professionalism och en positiv attityd.
Om föreläsaren
Lisa Ekström har under lång tid arbetat framgångsrikt med förändringsarbete och mentorskap i stora som små organisationer. Hon har bland annat vunnit utmärkelser som “Sveriges hetaste talare” (tidningen Chef), “Stora Målpriset” och ”Utmärkt föreläsare – Guld” (Chefsnätverket Close) samt ”Årets talare”.
Att vända en skola (tillval)
Christer Gustafsson och Sara Hanny, rektorer på Vittra Adolfsberg, Helsingborg
Om föreläsningen
Hur går man från otrygghet till trygghet? Hur skapar man god arbetsmiljö med goda förutsättningar för personal att utföra sina uppdrag? Hur får man positiv effekt och hur förbättrar man resultaten?
Vi försöker utmana den dystra bild som finns av svensk skola genom vår berättelse om hur en skola i ett utanförskapsområde tog sig från kaos till ordning.
Om föreläsarna
Sara Hanny och Christer Gustafsson arbetar med delat skolledarskap på Vittra Adolfsberg som är en F-9-skola i ett utanförskapsområde i Helsingborg. De kommer att dela med sig av verksamhetsnära och konkreta exempel på hur man bygger långsiktig och hållbar skolutveckling genom ett annorlunda skolledarskap än det traditionella.
Kooperativt lärande (tillval)
Jennie Wilson, lärare och författare
Om föreläsningen
Vill du öka elevernas delaktighet och motivation, samtidigt som du räcker till bättre som lärare? Vill du skapa ett demokratiskt klassrum där eleverna vill varandra väl och lär tillsammans? Kooperativt lärande är ett pedagogiskt förhållningssätt och en metodik som kan hjälpa dig med detta. Under föreläsningen får du konkreta verktyg att använda direkt i undervisningen – verktyg som ökar elevernas talutrymme, aktiverar dem som resurser för varandra och underlättar lärarens arbete.
Om föresläsaren
Jennie Wilson är lärare, författare och föreläsare. Jennie jobbar med skolutveckling där hon stöttar kommuner, skolor och lärare att utveckla undervisning. Hon driver podden “Det ringer in! – en podd om lärande”, instagramkontot cooperativecoach och facebookgruppen Kooperativt lärande. Jennie har skrivit flera böcker om undervisning utgivna på Studentlitteratur.
Vill du anmäla eller be om en offert?